Glavna stran O centru Kontakt Mediacija Usposabljanje za mediatorje Seminarji Obvladovanje konfliktov Knjige O zavodu RAKMO
 
 

Letnik 2, Številka 6, 28.9.2011

                       
  E-ČASOPIS ZAVODA RAKMO  
     
 
 
»Nezadovoljstvo je prvi korak k
napredku človeka ali naroda.«
Wilde
 

 

                   
 
          USPOSABLJANJA
 • Osnovno usposabljanje za mediatorje-1. sklop (80 ur):
  Ljubljana: 16.9. - 10.12.2011
  Maribor: 23.9. - 3.12.2011
  Novo mesto:
  25.11.2011 - 10.3.2012
 • Osnovno usposabljanje za mediatorje-2. sklop (60 ur):
  Ljubljana: 23.9. - 19.11.2011
  Ljubljana: 19.10. - 24.11.2011
  Ljubljana: 6.1. - 4.2.2012
  Maribor: 14.10. - 26.11.2011
  Maribor: 13.1. - 11.2.2012
  Ajdovščina: 30.9. - 19.11.2011
  Novo mesto: 30.3. - 12.5.2012
 • Usposabljanje za šolske mediatorje (50 ur):
  Ljubljana: 5.10. - 5.12.2011
  Slovenska Bistrica:
  17.10.2011 - 24.1.2012
 • Usposabljanje za mediatorje v podjetjih (50 ur):
  Ljubljana: 4.10. - 20.10.2011
 • Usposabljanje za družinske mediatorje (120 ur):
  Ljubljana: 21.9.2011 - 2.2.2012 Maribor: 9.12.2011 - 21.4.2012
          SEMINARJI
 • Seminar Transformative mediation: core principles and practice
  Ljubljana: 10.11.2011
 
   
     
V Polnočnem klubu o mediaciji
 
Takole so o oddaji Polnočni klub zapisali na enem od svojih spletnih portalov: "Ob poznih nočnih urah, ko bedijo le še sove, se ob koncu delovnega tedna, v petkih zvečer, začenja Polnočni klub. Oddaja namenjena osebnim izpovedim, stiskam, sreči in veselju malih ljudi, ki jih spremljajo skozi življenje. Njihova osebna razmišljanja in čutenja služijo kot izziv, poduk, zgled, pospremljen z mnenji strokovnjakov iz posameznih področij. Večkrat so svoje življenjske izkušnje z gledalci pripravljeni deliti tudi ljudje, ki jih Slovenci in Slovenke dobro poznamo in ki s svojo prisotnostjo še dodatno osvetlijo večerno, zvezdno nebo. Polnočni klub je večerni studijski klepet skozi katerega goste vodijo Vida Petrovčič, Jasna Krljič Vreg, Jolanda Kolar in urednica oddaje Danica Lorenčič."

V drugi polovici oktobra se bodo v Polnočnem klubu pogovarjali o mediaciji. Med drugimi bodo gostje oddaje tudi mediatorji Zavoda RAKMO. Ne spreglejte.
 

Pričenjamo z Usposabljanjem za mediatorje v podjetjih
 
 
Zavod RAKMO ponovno organizira Usposabljanje za mediatorje v podjetjih. Program je namenjen mediatorjem, ki delujejo ali želijo delovati na področju sporov v podjetjih in želijo poglobiti svoje znanje in sposobnosti vodenja mediacije na tem področju. Udeleženci se seznanijo s sistemom mediacije v podjetju, z vlogo mediatorja v podjetju, z značilnostmi notranje in zunanje mediacije v podjetju ter pridobijo znanje za vzpostavitev sistema mediacije v lastnem podjetju.

Usposabljanje traja 50 ur in je sestavljeno iz dveh dvodnevnih seminarjev (2 x 16 ur), supervizijskega srečanja (8 ur) in izvajanja mediacije (10 ur). Pogoj za udeležbo je zaključeno Osnovno usposabljanje za mediatorje (140 ur) oziroma najmanj zaključeno Osnovno usposabljanje za mediatorje - 1. sklop ( 80 ur) pri Zavodu RAKMO ali drugo ustrezno usposabljanje, priznano s strani Zavoda RAKMO.

Usposabljanje izvajamo v Ljubljani, med 4. in 20. oktobrom. Prijavite se lahko po telefonu, preko elektronske pošte ali preko
spletne prijavnice.
 

Zavod RAKMO novembra organizira prvi
Mednarodni kongres o transformativni mediaciji
 
 
Vabimo vas, da se udeležite prvega Mednarodnega kongresa o transformativni mediaciji, ki ga Zavod RAKMO organizira 11. in 12. novembra v Ljubljani. Kongres je namenjen mediatorjem, trenerjem, raziskovalcem in potencialnim udeležencem mediacije iz Evrope ter izven njenih meja, ki se bodo na kongresu zbrali pod okriljem slogana »Spreminjanje ljudi in spreminjanje sveta. Transformativni pristop k reševanju konfliktov.«

Kongres bo potekal v obliki predavanj oziroma
delavnic. Glavni govornik kongresa bo dr. Joseph P. Folger (na sliki), idejni oče transformativne mediacije, delavnice pa bodo vodili strokovnjaki s področja alternativnega reševanja sporov, ki prihajajo iz ZDA, Irske, Finske, Grčije, Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške in Slovenije.

Prijavite se lahko preko
spletnega obrazca.
 

Udeležili smo se festivala Lupa v Ljubljani

 
 
10. vseslovenski festival nevladnih organizacij Lupa je bil letos posvečen razvojnim priložnostim, ki jih omogoča Evropski socialni sklad (ESS). Festival sta skupaj organizirala Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) in Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), odvijal pa se je v Ljubljani, med 12. in 16. septembrom.

V ponedeljek smo se udeležili delavnice na temo pridobivanja sredstev ESS ter priložnosti za nevladne organizacije, ki je potekala v čudovitem ambientu Mestnega muzeja, v četrtek pa je bilo v živahnem mestnem jedru, v okviru bazarja nevladnih organizacij, mogoče opaziti tudi našo stojnico. Navdušeni smo bili nad sproščeno radovednostjo obiskovalcev, kot tudi nad samim programom!
 

Mednarodna konferenca o alternativnem reševanju sporov
 
 
V Sloveniji letos beležimo deseto obletnico uvedbe prvega programa sodišču pridružene mediacije in peto obletnico ustanovitve Društva mediatorjev Slovenije. Ob tej priložnosti je Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije v sodelovanju z Društvom mediatorjev Slovenije organiziralo konferenco o alternativnem reševanju sporov. Konferenca je 2. in 3. septembra potekala na ljubljanski Pravni fakulteti, udeležili pa smo se je tudi člani Zavoda RAKMO.

Program prvega dne se je odvijal pod naslovom "Evropski dan mediacije in arbitraže", in je bil namenjen iskanju odgovora na vprašanje, kako v prihodnje v Sloveniji pospešiti uporabo mediacije. V tujini se vse bolj uveljavljajo kombinirane oblike mediacije in arbitraže, zato se je del programa navezal tudi na arbitražo.

Drugi dan so se v okviru 6. regionalne konference SEEMF (foruma mediatorjev jugovzhodne Evrope) obravnavale številne zanimive teme s področja mediacije. Na konferenci so kot govorniki sodelovali ugledni domači in tuji strokovnjaki s področja mediacije in arbitraže.
 

Predstavili smo se na festivalu Zmaj 'ma mlade v Postojni
 
 
Letos se je v Postojni odvil že 15. poletni kulturni festival Zmaj 'ma mlade, ki ponuja pester izbor brezplačnih kulturnih prireditev. Organizirala ga je Zveza društev Mladinski center Postojna pod pokroviteljstvom Kluba študentov občina Postojna in Pivka in Občine Postojna.

Na festivalu se je v okviru Tržnice nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije predstavil tudi Zavod RAKMO. Utrinke tega dne si lahko ogledate v
fotoalbumu.
 

Sprejet Pravilnik etične komisije
 
Zavod RAKMO je 1. septembra sprejel nov interni akt - Pravilnik etične komisije. Ta pravilnik določa namen, naloge in način delovanja etične komisije v okviru Centra za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda RAKMO. Namen delovanja etične komisije je zagotavljanje spoštovanja predpisov s področja mediacje, zlasti pravic udeležencev mediacije.Etična komisija odloča o pritožbah udeležencev mediacije, ki se udeležijo mediacije v okviru centra ter opravlja druge naloge v skladu z akti Zavoda RAKMO.
 

Nagradni natečaj za oblikovanje logotipa in slogana zaključen
 
Zaključil se je nagradni natečaj Zavoda RAKMO za oblikovanje logotipa in slogana. V torek, 27. septembra, je strokovna žirija v sestavi šestih članov med vsemi prispelimi predlogi izbrala tri najboljše. Zmagovalec nagradnega natečaja je Jakob Trpin, DESTUDIO grafično in spletno oblikovanje, drugo mesto je zasedla Ivana Potočnik, tretje mesto pa Helena Zalaznik. Zmagovalec se prvega Mednarodnega kongresa o transformativni mediaciji udeleži brezplačno, nagrada za drugo in tretje mesto pa je 50% popust pri udeležbi. Zmagovalni logotip in slogan bosta kmalu objavljena.
 

Brezplačno e-izobraževanje v spletnih Financah
 
 
Zavod RAKMO v sodelovanju s spletnim portalom Finance.si pripravlja e-izobraževanje za mediacijo v podjetjih. Program je za naročnike brezplačen, na voljo pa bo že v drugi polovici oktobra.
 

Vabljeni k sodelovanju
 

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov info@rakmo.si.

 

Možnost odjave
 

V primeru, da elektronskega časopisa E-časopis Zavoda RAKMO v prihodnje ne želite več prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov odjava-ecasopis@rakmo.si.

 

Novice pripravila: Lana Kuret

Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov
Zavod RAKMO
Kuzmičeva 2
1000 Ljubljana
splet: www.mediacija.com, www.rakmo.si
e-pošta: info@rakmo.si
tel: 01/436 41 17
gsm: 040/734 431, 064/112 577

POJASNILO: Naročniki obvestil Zavoda RAKMO avtomatično prejemajo E-časopis Zavoda RAKMO. Če ste naročeni samo na E-časopis Zavoda RAKMO, pa bi želeli prejemati tudi obvestila, se na prejemanje obvestil lahko naročite preko naše spletne strani. E-časopis Zavoda RAKMO lahko posredujete prijateljem in znancem, ki jih zanima mediacija. Če želijo, se lahko na elektronski časopis prav tako naročijo preko naše spletne strani.

          KNJIGA "MEDIACIJA"
 • Cena: 39,90€
               
 
 
 
          KNJIGA "OBLJUBA MEDIACIJE-ODZIVANJE NA KONFLIKT Z OPOLNOMOČENJEM IN PRIZNAVANJEM"
 • Cena: 39,90€
               
 
 
 
          PRIROČNIK "VRSTNIŠKA MEDIACIJA"
 • Cena: 19,90€