Glavna stran O centru Kontakt Mediacija Usposabljanje za mediatorje Seminarji Obvladovanje konfliktov Knjige O zavodu RAKMO

NOVICE

         
         
   
 

18. 11. 2011

IZŠEL SLOVENSKI PREVOD KNJIGE
"OBLJUBA MEDIACIJE: TRANSFORMATIVNI PRISTOP K OBVLADOVANJU KONFLIKTOV"

Avtorja Robert A. Baruch Bush in Joseph P. Folger na podlagi desetletnega dela na področju razvoja teorije, treninga, prakse, raziskav in ugotovitev predstavljata podrobno, pregledno in posodobljeno oceno transformativnega modela mediacije in njegove uporabe v praksi vključno z:
- odličnim opisom o spremembi pogleda stroke v smeri vedno večjega odobravanja transformativnega modela,
- novo in bolj jasno predstavitvijo teorije in prakse transformativne mediacije, z veliko konkretnimi primeri,
- novo študijo primerov, ki zagotavlja jasno sliko modela v praksi, s komentarjem polnim novih informacij kako se model učinkovito uporablja,
- razjasnitvijo pogostih napačnih predstav modela,
- vizijo v prihodnosti, ki prikazuje kako lahko model koeksistira z drugimi pristopi in kje se pojavlja "trg" transformativne mediacije.

Knjiga predstavlja temelje transformativne prakse, tako za bralce prve izdaje, kot tudi za nove bralce. Cena knjige je 39,90 EUR, naročite pa jo lahko na naši spletni strani, preko
spletne naročilnice.
     

15. 11. 2011

PRVI MEDNARODNI KONGRES O TRANSFORMATIVNI MEDIACIJI
USPEŠNO ZAKLJUČEN

  11. in 12. novembra 2011 se je v Ljubljani, v organizaciji Zavoda RAKMO, odvil prvi Mednarodni kongres o transformativni mediaciji. Glavni govornik kongresa, dr. Joseph P. Folger, je udeležencem v sklopu plenarnega dela kongresa podrobneje predstavil model transformativnega pristopa mediacije. Kongres se je nato nadaljeval v obliki delavnic, na katerih so predavatelji iz različnih držav z udeleženci izmenjevali svoje izkušnje.

Dan pred kongresom, 10. novembra 2011 je dr. Folger vodil tudi ekskluzivni seminar na temo transformativne mediacije, z naslovom "Transformativna mediacija: temeljna načela in praksa".

Nekaj utrinkov s kongresa in seminarja smo zajeli v spodnjih fotografijah, obsežnejše poročilo obeh zanimivih in izjemno uspešnih dogodkov pa je že v pripravi.
         
   
         
   
         
   
         
 

9. 11. 2011

POJASNILO

  Spoštovane udeležence prvega Mednarodnega kongresa o transformativni mediaciji obveščamo, da se minister Aleš Zalar zaradi neodložljivih obveznosti kongresa ne bo mogel udeležiti. Ministrstvo za pravosodje bo zastopala ga. Bojana Jovin Hrastnik, Predsednica Sveta za alternativno reševanje sporov. Hvala za razumevanje.  
     

7. 11. 2011

E - KNJIGA

  Marko Iršič, avtor knjige UMETNOST OBVLADOVANJA KONFLIKTOV, je zapisal takole: "Ena od temeljnih težav pri obvladovanju konfliktov in neusklajenosti je v tem, da se usklajenost predpostavlja, čeprav je resnici na ljubo vse prej kot samoumevna. Kadar se neusklajenost pokaže, pa se namesto k iskanju rešitev pogosto zatekamo k obtoževanju, nasilju ali prekinitvi komunikacije.Ker neupravičeno predpostavljamo usklajenost, ostanemo nepripravljeni in brez moči, kadar se neusklajenost ali konflikt pokaže. Namesto, da bi tako priložnost uporabili za rast in razvoj oziroma za izboljševanje sedanjega stanja, je ista priložnost vseprevečkrat povod za sovražnost, nasilje in prekinjanje odnosov, kar je ravno nasprotno od tega, kar bi lahko bilo."

Umetnost obvladovanja konfliktov vam je odslej na voljo tudi v
spletni obliki.
 
     
 

17. 10. 2011

O MEDIACIJI V ODDAJI POLNOČNI KLUB

  Pretekli petek ste na TV SLO, v oddaji Polnočni klub, lahko zasledili pogovor o mediaciji. Jasna Krljić Vreg se je s Sašo Einsiedler, Markom Iršičem, Ksenijo Lorber in Andrejem Razdrihom pogovarjala o tem, kaj je mediacija, kakšne prednosti ponuja, kako poteka med zakonskima partnerjema, med nasprotujočimi sodelavci na delovnem mestu, med vrstniki v šolah ter kaj vse mora mediator obvladati.

Za vse, ki ste oddajo zamudili, pa bi si jo želeli ogledati, je na spletni strani Polnočnega kluba na voljo
posnetek, prav tako pa tudi podcast.
 
     

29. 9. 2011

IZBRALI SMO ZMAGOVALNI LOGOTIP IN SLOGAN

  V torek, 27. septembra, je strokovna žirija v sestavi šestih članov izbrala logotip in slogan, za katera je Zavod RAKMO razpisal nagradni natečaj. Zmagovalec natečaja in dobitnik glavne nagrade - brezplačne udeležbe na prvem Mednarodnem kongresu o transformativni mediaciji je Jakob Trpin (DESTUDIO grafično in spletno oblikovanje). Drugo mesto je zasedla Ivana Potočnik, tretje mesto pa Helena Zalaznik. Obe prejmeta 50% popust pri plačilu kotizacije za udeležbo na kongresu. Nagrajencem čestitamo, hkrati pa se zahvaljujemo vsem, ki ste poslali svoje predloge.  
     

20. 9. 2011

MINISTER ZA PRAVOSODJE, G. ALEŠ ZALAR,
NA MEDNARODNEM KONGRESU O TRANSFORMATIVNI MEDIACIJI

  Na povabilo direktorja Zavoda RAKMO, Marka Iršiča, se bo Mednarodnega kongresa o transformativni mediaciji udeležil tudi minister za pravosodje, g. Aleš Zalar, ki bo uvodoma nagovoril zbrane udeležence kongresa.

Uradna spletna stran kongresa: www.rakmo.si/ktm.htm.

 
 

13. 9. 2011

4. DNEVI MEDIACIJ

Družba za mediacijo in reševanje sporov napoveduje oživitev letnega stanovskega mediatorskega dogodka z organizacijo 4. dnevov mediacij, ki se bodo odvijali 29. in 30. septembra 2011 v Bohinjski Bistrici.

Cilj dnevov mediacij je prispevati k stalnemu strokovnemu usposabljanju ter okrepiti energijo mediatork in mediatorjev za pridobitev mnogoterih koristnih znanj in veščin. Obenem dnevi ponujajo udeleženkam in udeležencem možnost sproščene izmenjave pogledov, informacij in dobrih praks.

Dogodek je brezplačen, za več informacij, natančen program ter prijave, pa obiščite spletno stran www.mediacija.si.

 

5. 5. 2011

PREDSTAVITEV PROAKTIVNE PARTNERSKE MEDIACIJE V SALZBURGU

Marko Iršič in Irena Borštnar sta v sredo, 4.5.2011, v Salzburgu avstrijskim mediatorjem predstavila proaktivno partnersko mediacijo. Dogodek je potekal pod okriljem Avstrijskega zveznega združenja za mediacijo in Evropskega inštituta za reševanje konfliktov.
 

21. 3. 2011

ODDAJA ''NAJ SPREGOVORIJO NVO: ŽRTVE NASILJA''

  Tokratna oddaja ''Naj spregovorijo NVO'', ki nastaja v produkciji Studia 12, je bila posvečena žrtvam nasilja. Oddaja prikazuje vlogo nevladnih organizacij na področju ozaveščanja, informiranja in pomoči žrtvam nasilja. Svoja mnenja so predstavili Zavod RAKMO, Zavod Emma in Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja.

Za ogled oddaje obiščite naslednjo povezavo.

 
 

15. 3. 2011

MARKO IRŠIČ GOST ODDAJE ''ZA OTROKE IN ZA STARŠE'' NA RADIU AKTUAL

  V ponedeljek, 14.3.2011, je Saša Einsidler v svoji oddaji ''Za otroke in za starše'' na Radiu Aktual gostila Marka Iršiča. Oddaja je bila posvečena šolski in vrstniški mediaciji.

Na naslednji povezavi si lahko ogledate nekaj foto utrinkov iz studia, na voljo pa je tudi zvočni posnetek oddaje.

 
 

14.3.2011

SVETOVNI FORUM MEDIACIJSKIH CENTROV 2011 V ATENAH

V Atenah je 11. in 12.3.2011 potekal že 15. Svetovni forum mediacijskih centrov, ki ga je organizirala Mednarodna zveza pravnikov (Union Internationale des Avocats). Forum je bil namenjen izmenjavi izkušenj in razpravi o najnovejših smernicah na področju mediacije ter drugih oblik alternativnega reševanja sporov.

Udeleženci foruma so lahko poslušali tudi predavanje Marka Iršiča, direktorja Zavoda RAKMO, z naslovom »Proaktivna mediacija v podjetjih«.

 

3.3.2011

NADALJEVANJE 46. NUJNE SEJE ODBORA ZA NOTRANJO POLITIKO,
JAVNO UPRAVO IN PRAVOSODJE
  V sredo, 23.2.2011, je v Državnem zboru RS potekalo nadaljevanje 46. nujne seje Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Odbor je razpravljal o potrebnih ukrepih za pospešeno uvajanje alternativnega načina rešavanja sodnih sporov.

Seje se je udeležil tudi direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič. Posnetek celotne seje je dostopen na naslednji povezavi.

Vabimo vas, da si v zvezi s tem ogledate tudi naslednjo novico:

 
 

16.2.2011

  Na povabilo Zavoda RAKMO bo Ljubljano konec leta obiskal Joseph P. Folger - soavtor knjige »Obljuba mediacije: odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem«, ki predstavlja temeljno delo s področja transformativne mediacije.

Joseph P. Folger bo glavni govornik na Mednarodnem kongresu o transformativni mediaciji 11. in 12.11.2011, dan pred kongresom (10.11.2011) pa bo vodil celodnevni seminar v angleškem jeziku z naslovom Transformative mediation: core principles and practice (Transformativna mediacija: temeljna načela in praksa).

Število udeležencev seminarja je omejeno, zato pohitite s prijavo. Prijavite se lahko na elektronskem naslovu info@rakmo.si ali na telefonski številki 01 436 41 17 oz. 040 731 431.

Joseph P. Folger je avtor številnih nagrajenih knjig s področja komunikacije, konfliktov in mediacije, predavatelj ter soustanovitelj programa vrstniške mediacije na univerzi Temple v Združenih državah Amerike, soustanovitelj in aktiven član Inštituta za preučevanje transformacije konflikta (Institute for the Study of Conflict Transformation). V okviru svojega dela je sodeloval na mnogih konferencah s področja mediacije po vsem svetu. Leta 2006 mu je Združenje za razreševanje konfliktov države New York podelilo nagrado Mirovnik leta (Peacebuilder of the Year award).

 
 

1.2.2011

PREDSTAVITEV MEDIACIJE "MEDIACIJA - MOČ REŠEVANJA KONFLIKTOV" V POSTOJNI

V Knjižnici Bena Zupančiča v Postojni je v četrtek, 27.1.2011, potekalo predavanje oz. predstavitev mediacije v izvedbi Roberta Friškovca, duhovnika in koordinatorja za duhovno oskrbo, z naslovom "Mediacija - moč reševanja konfliktov". Predstavitev je povezovala Urška Baraga Žgur, univ. dipl. pravnica in mediatorka iz Postojne.

Robert Friškovec, sicer tudi mediator in trener mediatorjev Zavoda RAKMO, je slušateljem na zabaven, odkrit in zanimiv način predstavil mediacijo kot orodje za reševanje konfliktov ter lažjo komunikacijo med ljudmi. Prisotni so si v okviru predavanja ogledali tudi zaigran primer mediacije, v katerem je kot mediator nastopil Robert.

Za predstavitev je vladalo izredno zanimanje, kar se je posledično pokazalo tudi v številu obiskovalcev, ki se je ustavilo malo pod številko 100.

Ob tej priložnosti se želimo ponovno zahvaliti direktorici knjižnice, ge. Tatjani Gornik Baraga, za izkazano gostoljubje ter pomoč pri izvedbi predstavitve.

     

17.1.2011

46. NUJNA SEJA ODBORA ZA NOTRANJO POLITIKO, JAVNO UPRAVO IN PRAVOSODJE
  V petek, 14.1.2011, je v Državnem zboru RS potekala 46. nujna seja Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Na dnevnem redu seje so bili potrebni ukrepi za pospešeno uvajanje alternativnega načina rešavanja sodnih sporov.

Seje se je udeležil tudi direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, ki je poudaril pomen samostojne mediacije oz. mediacije izven sodišč in še posebej mediacije pred začetkom sodnega spora.

Posnetek celotne seje je dostopen na naslednji povezavi.

 
     

16.12.2010

NOVA KNJIGA: "OBLJUBA MEDIACIJE - ODZIVANJE NA KONFLIKT
Z OPOLNOMOČENJEM IN PRIZNAVANJEM"
Knjiga »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem« (avtorja Robert A. Baruch Bush in Joseph P. Folger) je temeljno delo na področju transformativne mediacije, zato njen slovenski prevod, ki je novembra izšel pod okriljem Zavoda RAKMO, predstavlja veliko pridobitev.

Knjiga primerja dva različna pristopa k mediaciji. Prvi je pristop reševanja problema, ki poudarja iskanje rešitev problemov in kreiranje obojestransko sprejemljivega sporazuma. Drugi pristop je transformativni pristop, ki poudarja opolnomočenje in priznavanje. Opolnomočenje pomeni spodbujanje udeležencev, da opredelijo probleme in sami iščejo rešitve. Priznavanje pomeni spoznavanje potreb in interesov druge strani in boljše razumevanje perspektive druge strani. Kot pravi Marko Iršič, avtor predgovora k slovenski izdaji, predstavlja drugi pristop »… pravo podlago za tiste, ki si želijo s pomočjo mediacije dosegati poleg poravnave ali rešitve situacije tudi višjo kakovost odnosov …«.

Knjigo »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem« lahko naročite preko spletne naročilnice, po telefonu 01 436 41 17 ali preko naše e-pošte.

     

16.12.2010

PANTHEON KONFERENCA
V okviru Datalab Akademije je v sredo, 1.12.2010, v poslovni hiši Unija na Brezovici pri Ljubljani potekala 7. Pantheon konferenca, ki jo je obiskalo preko 160 slušateljev. Konferenca je bil namenjena predvsem izobraževanju, druženju in poslovnim srečanjem podjetij iz celotne Slovenije.

Zavod RAKMO, ki je bil tudi srebrni sponzor prireditve, je za udeležence pripravil nagradno igro. Trije nagrajenci so se tako razveselili knjig »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem«, »Mediacija« in »Umetnost obvladovanja konfliktov«. Marko Iršič je nastopil kot eden izmed predavateljev in slušateljem predstavil tematiko reševanja sporov med zaposlenimi.

     

16.12.2010

MIROVNIŠKI FESTIVAL V SLOVENJ GRADCU
»KDO SI?, Kultura dialoga - dialog kultur« je bila vodilna misel 12. tradicionalnega Mirovniškega festivala ob dnevu Združenih narodov, ki je potekal v petek, 22.10.2010, v Slovenj Gradcu kot edinemu mestu v Sloveniji z nazivom »mesto Glasnik miru«, na festivalu pa se je s svojo stojnico predstavil tudi Zavod RAKMO. Čudovito vreme je privabilo številne šole ter druge obiskovalce, ki so si na stojnicah lahko ogledali bogato ponudbo številnih razstavljavcev. Prav tako tudi ni primanjkovalo dobre volje, nasmejanih obrazov in vprašujočih pogledov otrok, ki so pristopili do naše stojnice in si ogledovali našo ponudbo.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, ki ste nas obiskali na naši stojnici, še posebej pa lepo pozdravljamo go. Marijano Habermut in njene učence, med katerimi se nekateri že usposabljajo za vrstniške mediatorje. Slednjim želimo veliko uspeha tako v šoli kot tudi v vlogi vrstniških mediatorjev.

 

 


16.12.2010

BAZAR NEVLADNIH ORGANIZACIJ V NOVEM MESTU

V torek, 5.10.2010, je v Novem mestu v prijetnem okolju Kulturnega centra Janeza Trdine potekal 4. bazar nevladnih organizacij, ki ga je v okviru projekta »Regijski NVO center« pripravilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Na bazarju je sodelovalo 68 društev in zasebnih zavodov, med njimi tudi Zavod RAKMO.

Na odprtju bazarja sta zbrane pozdravila Ivan Bukovec - predstavnik Sveta regije JV Slovenije - in predstavnica Ministrstva za javno upravo. Ivan Bukovec, ki je sicer tudi župan Občine Semič, je poudaril, kako zelo pomembne so nevladne organizacije za kakovost življenja in zato naj nikar ne prenehajo s svojim delovanjem, saj bi sicer na številnih področjih zazijala prevelika luknja.

Ves dan so se poleg predstavitev na stojnicah odvijale številne delavnice, predavanja in glasbeni ter plesni nastopi. Bogato dogajanje je dopolnila tudi predstavitev Zavoda RAKMO, ki jo je izvedla mediatorka in trenerka mediatorjev ter obvladovanja konfliktov Ksenija Lorber.

 

   
   

16.12.2010

PREDSTAVITEV KNJIGE "MEDIACIJA" V LJUBLJANI
V torek, 23.11.2010, je v prostorih Knjižnice Bežigrad (enota Mestne knjižnice Ljubljana) potekala predstavitev knjige "Mediacija" in pogovor z avtorjem, Markom Iršičem.

Knjigo "Mediacija" lahko naročite na naslednji povezavi.

 

16.12.2010

DELAVNICA "RAZVIJANJE VEŠČIN OBVLADOVANJA KONFLIKTOV
ZA PRVO IN DRUGO TRIADO OSNOVNE ŠOLE TER VRTCE
 
V soboto, 9.10.2010, je bila v prostorih Zavoda RAKMO na Kamniški 41 v Ljubljani prvič izvedena 8-urna delavnica »Razvijanje veščin obvladovanja konfliktov za prvo in drugo triado osnovne šole ter vrtce«. Delavnico sta vodili Tanja Lovše Veber in Suzana Moder. Udeleženke so se s seznanile s temami kot je razumevanje konflikta, ohranjanje sodelovanja, strategije reševanja konfliktov itd. s poudarkom na praktičnih vajah.

Mnenje udeleženke: »Seminar je bil odlično izpeljan. Predavateljici sta izhajali iz lastnih izkušenj, polni idej in energije, kar prenašata tudi na vse ostale. Podali sta ogromno materiala za konkretno delo in pomoč pri delu.« (Jana Vranešič, soc. pedagoginja, Črnomelj)

Mnenja ostalih udeleženk si lahko preberete tukaj.

 

   

12.11.2010

 
USTANOVLJENO ZDRUŽENJE SLOVENSKI FORUM ZA TRANSFORMATIVNO MEDIACIJO
Dne 11.11.2010 je bilo na pobudo Zavoda RAKMO ustanovljeno združenje Slovenski forum za transformativno mediacijo. Na ustanovnem zboru je sodelovalo 14 ustanoviteljev. Za predsednika foruma je bil izvoljen Marko Iršič, za generalnega sekretarja Bojana Bertoncelj, za člane upravnega odbora pa Ksenija Lorber, Irena Borštnar, Ava Curk, Robert Friškovec in Mišo Pušnik.
 
V Slovenski forum za transformativno mediacijo se lahko včlanijo pravne osebe in samostojni podjetniki, fizične osebe pa so v ta forum vključene preko pravnih oseb, pri katerih so zaposlene ali pa so njeni člani. Slovenski forum za transformativno mediacijo bo prvi tovrstni forum v slovenskem prostoru, njegov namen pa bo predvsem v povečanju prepoznavnosti transformativne mediacije v Sloveniji in povezovanju mediacijskih organizacij, ki izvajajo ali uporabljajo transformativno mediacijo.
 

Izjava predsednika združenja Marka Iršiča ob ustanovitvi Slovenskega foruma za transformativno mediacijo

     

 

   

3.11.2010

MARKO IRŠIČ - GOST ODDAJE "KLEPET Z ..." NA TV SPONKA
 
Oglejte si posnetek oddaje "Klepet z ..." na TV Sponka, v kateri je bil gost Marko Iršič. Za ogled posnetka kliknite tukaj.
 
 
   
   
   
   

15.10.2010

IZŠEL JE PRIROČNIK "VRSTNIŠKA MEDIACIJA"

Z veseljem vas obveščamo, da je pri Zavodu RAKMO izšel slovenski prevod priročnika »Vrstniška mediacija« (avtorji Fred Schrumpf, Donna K. Crawford, Richard J. Bodine).

   
Cena: 19,90€
NAROČILNICA
     

15.10.2010

PREDSTAVITEV KNJIGE "MEDIACIJA" V SLOVENSKI BISTRICI

V Slovenski Bistrici je v četrtek, 14.10.2010, ob 19.00 uri, v Knjižnici Josipa Vošnjaka potekala predstavitev knjige »Mediacija« avtorja Marka Iršiča. Zanimanje za predstavitev je bilo precejšnje, kar se je odražalo tudi na številu obiskovalcev.

Marko Iršič je izpostavil, da je mediacija zelo uspešna metoda reševanja konfliktov, kjer vsi udeleženci veliko pridobijo. Mediacije se je smiselno poslužiti čim prej, torej v proaktivnem smislu, saj lahko tako preprečimo nadaljnje zaostrovanje odnosov in tudi pojav morebitnih konfliktov. Mediacija je pri nas sicer še v povojih oz. se šele razvija, največjo težavo pri tem pa predstavlja pomanjkanje osveščenosti o prisotnosti mediacije in o številnih pozitivnih učinkih, ki jih transformativna mediacija prinaša.

Posebna zahvala gre tudi direktorici knjižnice, ge. Anici Korošec, ki nam je predstavitev omogočila ter za izkazano prijaznost  in gostoljubje. 

     

   
   

6.10.2010

FESTIVAL LUPA

Med 27.9. in 30.9.2010 se je v Ljubljani pod okriljem CNVOS odvijal že 9. Festival LUPA - vseslovenski festival nevladnih organizacij, na katerem je sodelovalo več kot 150 slovenskih nevladnih organizacij. Festival vsako leto privabi veliko obiskovalcev ter mimoidočih in tudi letos ni bilo nič drugače.

Zavod RAKMO se je v okviru festivala najprej predstavil v ponedeljek, 27.9.2010, v prostorih CNVOS na Povšetovi 37 v Ljubljani, kjer so potekala 4 brezplačna predavanja: »Transformativna mediacija«, »Družinska mediacija«, »Mediacija med žrtvijo in storilcem« in »Uporaba mediacije v šoli in konkretni primeri« v izvedbi Marka Iršiča, Roberta Friškovca in Ksenije Lorber.

V četrtek, 30.9.2010, je Zavod RAKMO s svojo stojnico sodeloval na osrednjem celodnevnem dogodku festivala - bazarju nevladnih organizacij - v strogem središču Ljubljane (Prešernov trg z okolico). V okviru bazarja je na Prešernovem trgu Studio 12 postavil tudi odprti TV studio, kjer so zvrstili različni predstavniki nevladnih organizacij, med njimi tudi Marko Iršič. Pogovori so bili predvajani v živo preko spleta (tudi na naši spletni strani).

     

30.8.2010

ČAROBNI DAN
V nedeljo, 29.8.2010, se je v Arboretumu Volčji Potok odvijal ti. Čarobni dan, na katerem je sodeloval tudi Zavod RAKMO s svojo predstavitveno stojnico. Čarobni dan je letos praznoval svoj prvi rojstni dan, zato je bilo dogajanje še posebej pestro. Na prireditvi so sodelovali številni glasbeni gostje, Arboretum pa se je za en dan spremenil v pravljično deželo z zabavnimi aktivnostmi za celotno družino. Čarobni dan pa je bil tudi dobrodelno obarvan - organizatorji so obdarili več kot 100 otrok iz socialno šibkejših družin, tako da bodo lahko tudi ti otroci v novem šolskem letu obiskovali različne tečaje in aktivnosti.
     

26.8.2010

AVGUSTOVSKA IZVEDBA SEMINARJA
"RAZVIJANJE SPRETNOSTI OBVLADOVANJA KONFLIKTOV"
 

V prostorih Zavoda RAKMO na Kamniški 41 v Ljubljani je od ponedeljka, 16.8.2010, do petka, 20.8.2010 potekal 45-urni seminar »Razvijanje spretnosti obvladovanja konfliktov«. Seminar je vodila izkušena mediatorka in trenerka mediatorjev ter obvladovanja konfliktov pri Zavodu RAKMO, Irena Borštnar.

Seminar je namenjen učiteljem in učiteljicam osnovnih in srednjih šol, saj imajo udeleženci seminarja možnost, da po seminarju pridobijo gradivo in licenco za izvedbo tovrstnih delavnic za osnovnošolce in srednješolce.

Udeleženci seminarja so v petih dneh s predavateljico podrobno obravnavali vprašanje razumevanja konflikta, toleranco in občutljivost za konflikt, stile odzivanja na konflikt, tehnike akcijskega in strateškega obvladovanja konfliktov, obvladovanje notranjih konfliktov ipd. Seminar pa ni potekal le v obliki predavanj, temveč je bil poudarek na samostojnem delu udeležencev - delo v obliki delavnic, praktičnih vaj, analiz primerov in igre vlog.

Mnenje udeleženke:

»Seminarja na temo »Razvijanje spretnosti obvladovanja konfliktov« sem se udeležila v velikem pričakovanju. Zastavljen je bil zelo odprto, saj sta se teoretični in praktični del podajala v duhu moderiranja, tako, da smo lahko udeleženke s svojim znanjem, dilemami in vprašanji soustvarjale njegovo vsebino. Moderatorka Irena je na zelo pozitiven in dinamičen način podajala izbrane teme in vaje, kar je pripomoglo k pozitivnemu in sodelovalnemu vzdušju, udeleženke pa smo z velikim zaupanjem predstavljale primere konfliktov, s katerimi se soočamo v osebnem življenju in poklicnem okolju. Po predstavitvi projekta in gradiv, ki služijo za izvajanje delavnic za otroke in mladostnike, se je še dodano pokazala uporabna vrednost obravnavanih vsebin. Konflikte smo osvetlili v novi luči, jih začeli ozaveščati, sama pa sem tehnike obvladovanja konfliktov začela uporabljati v vsakodnevni interakciji z ljudmi. Zavodu RAKMO se zahvaljujem za poučen, zanimiv in topel teden.«

Mateja Pirman

 
     

25.8.2010

PODPIS LISTINE O ALTERNATIVNEM REŠEVANJU SPOROV

  Direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, je 4.8.2010 podpisal Listino o alternativnem reševanju sporov, ki jo je pripravil Svet za alternativno reševanje sporov v okviru Ministrstva za pravosodje.

Zavod RAKMO se je tako tudi formalno pridružil številnim podpisnikom, ki spodbujajo uporabo alternativnih oblik reševanja sporov, še posebej mediacije.

Podpisniki listine se s podpisom zavezujejo, da bodo vselej, kadar bo to mogoče, spodbujali uporabo mediacije in drugih alternativnih oblik reševanja sporov že v fazi sklepanja pogodb in ne šele takrat, ko se spor znajde na sodišču. Tudi če bo v pogodbi predviden le sodni način reševanja sporov, si bodo podpisniki listine prizadevali spor rešiti z mediacijo. Prav tako bodo podpisniki o namerah, ki izhajajo iz listine, seznanjali svoje poslovne partnerje in njihove pravne pooblaščence.

Besedilo listine si lahko ogledate na naslednji povezavi: Listina o alternativnem reševanju sporov.

 
     

30.6.2010

ZMENEK S KNJIGO V KNJIGARNI KONZORCIJ

Ob izidu težko pričakovane knjige "Mediacija" je 28.6.2010 ob 18:00 uri v knjigarni Konzorcij potekal dogodek Zmenek s knjigo. Pogovora z avtorjem, Markom Iršičem, se je udeležilo precej zainteresiranih bralcev, ki so avtorju zastavili številna vprašanja. Knjiga pomeni za slovenskega bralca precejšnjo pridobitev, saj gre za prvo strokovno in poglobljeno publikacijo o mediaciji na slovenskem tržišču, ki mediacijo obravnava v takšnem obsegu.
     

29.6.2010

NOVINARSKA KONFERENCA V KNJIGARNI KONZORCIJ

V knjigarni Konzorcij je 28.6.2010 ob 11:30 uri potekala novinarska konferenca ob izidu knjige Mediacija avtorja Marka Iršiča. Gre za drugo knjigo avtorja, ki je eden izmed vodilnih strokovnjakov na področju mediacije in obvladovanja konfliktov v Sloveniji, aktiven mediator in trener mediaterjev, avtor knjige Umetnost obvladovanja konfliktov, predavatelj na seminarjih o obvladovanju konfliktov, obvladovanju stresa, kakovostni komunikaciji, konstruktivnih medosebnih odnosih…

Knjiga napolnjuje vrzel v strokovni literaturi o mediaciji na slovenskem področju in je prvi tovrstni priročnik v Sloveniji. Knjiga je v prvi vrsti namenjena mediatorjem in udeležencem usposabljanj za mediatorje kot dodatno gradivo oz. učbenik, namenjena pa je tudi širši javnosti oz. vsem, ki jih področje mediacije ali konstruktivno obvladovanje konfliktov zanima.

Avtor je poudaril pomen mediacije v zgodnejših fazah spora in izpostavil pomen mediacije za ohranjanje dobrih odnosov in celo njihovo izboljšanje, za kar je še posebej primeren pristop transformativne mediacije. Na sodiščih, kjer se mediacija tudi izvaja, pa se pogosto uporablja t.i. evaluativna mediacija, katere cilj je v prvi vrsti poravnava oz. sporazum glede sodnega spora.

Zavod RAKMO, pri katerem je knjiga izšla, je vodilna organizacija na področju transformativne mediacije v Sloveniji in ustanovni član Združenja mediacijskih organizacij Slovenije – MEDIOS ter Slovenskega foruma za transformativno mediacijo.

     

28.6.2010

IZŽREBALI SMO NAGRADE

  V prostorih Zavoda RAKMO je 18.6.2010 potekalo nagradno žrebanje v okviru nagradne igre, ki se je zaključila 15.6.2010. Podelili smo naslednje nagrade: 1 x brezplačno usposabljanje za mediatorje v letih 2010/2011, 2 x 50 odstotni popust na usposabljanje za mediatorje v letih 2010/2011 in 3 x knjigo Mediacija. Nagrajenci so bili o nagradah obveščeni po e-pošti.

Iskreno čestitamo srečni dobitnici glavne nagrade KSENJI PODPEČAN ter ostalim nagrajencem!

 
     

IZŠLA JE KNJIGA "MEDIACIJA"

Pri Zavodu RAKMO je izšla težko pričakovana knjiga »Mediacija« avtorja Marka Iršiča. Knjiga povzema strokovne temelje in merila za izvajanje mediacije v Sloveniji ter podaja širok pogled na mediacijo v Sloveniji in po svetu.

Avtor je s knjigo želel posebej predstaviti zelo uspešen model oz. pristop, ki ga uporabljajo nekatere mediacijske organizacije v Sloveniji in je še posebej uporaben za mediacijo, ki poteka v samostojnih organizacijah ali pri samostojnih mediatorjih in v primerih, ko dva ali več posameznikov želita pomoč pri sporazumnem razreševanju določene problematike in želita imeti dovolj svobode za komunikacijo o spornem področju drug z drugim.

Knjiga "Mediacija" avtorja Marka Iršiča je v prvi vrsti namenjena mediatorjem in udeležencem usposabljanj za mediatorje kot pomoč pri bolj kakovostnem izvajanju mediacije oz. dodatno gradivo. Prav tako je knjiga namenjena vsem, ki jih to področje zanima in bi o mediaciji radi izvedeli več. Knjiga bralcu ponuja odgovore na vprašanja: Kaj je mediacija, Kaj mediacija ponuja oz. kakšne možnosti odpira. Za vse, ki želijo spore oz. konflikte reševati na drugačen, bolj konstruktiven, sporazumen način, je knjiga Mediacija nepogrešljivo gradivo.

Cena: 39,90€
NAROČILNICA
 

DAN ODPRTIH VRAT PRI ZAVODU RAKMO

  V četrtek, 13.5.2010, smo pri Zavodu RAKMO izpeljali dan odprtih vrat.

Na dnevu odprtih vrat so obiskovalci lahko izvedeli marsikaj o družinski mediaciji ter si v živo ogledali zaigran primer mediacijskega srečanja. Direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, je nastopil kot mediator v sporu med snaho in taščo, ki živita v istem gospodinjstvu in se ne moreta sporazumeti glede vzgojnega pristopa vnukov in podobno. S pomočjo igre vlog je bila obiskovalcem približana vloga mediatorja kot nepristranskega in nevtralnega poslušalca, ki udeležence mediacije spodbuja in usmerja na pot, ki jih lahko pripelje iz začaranega kroga nesoglasij in konfliktov.

S tovrstnim prikazom mediacije smo želeli pokazati, da je mediacijo mogoče uporabiti v zelo različnih primerih, še posebej pa je učinkovita v okviru družinskih razmerij. Družinska mediacija namreč ne služi le kot orodje za reševanje spornih vprašanj, temveč gre za učinkovit način konstruktivne komunikacije v ožjem ali širšem družinskem krogu.

 
     

REPORTAŽA O "ZELENI MEDIACIJI" NA GEA TV

Na strani www.geatv.si si lahko ogledate prispevek Marka Iršiča v oddaji "ZELENA MEDIACIJA".


     
MEDIACIJA MED UČENCI NA PRVI OŠ SLOVENJ GRADEC

V letošnjem šolskem letu je na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec potekala delavnica Obvladovanje konfliktov v okviru projekta Osveščanje o pomembnosti obvladovanja konfliktov, ki ga izvaja zavod Rakmo.

Učenci so se v delavnico vključili prostovoljno,  naučili pa so se spoznavati pozitivne strani konfliktov, jih prepoznati in obvladati nesoglasja, ki vodijo do nasilja. Delo v delavnicah je bilo zelo zanimivo, saj je potekalo v aktivnih vlogah učencev, kjer so se naučili strategij in metod reševanja konfliktnih situacij. 25. marca so zaključek delavnice proslavili s slavnostno podelitvijo potrdil udeležencem, medtem ko sta zahvalo za prizadevno mentorstvo dobili tudi profesorici Marijana Habermut in Milena Svetina.

     

MEDIACIJA NA RADIJSKIH VALOVIH

Vsi ponočnjaki ste lahko v nedeljo, 17. januarja, ob polnoči prisluhnili oddaji o mediaciji in pogovoru z Markom Iršičem, mediatorjem in ustanoviteljem Zavoda Rakmo. V skupnem nočnem programu radijskih postaj Slovenije je Marko Iršič na radiu Kranj predstavil aktualno tematiko o mediaciji, njena področja delovanja in stanje mediacije v slovenskem prostoru. Če si želite prebrati transkripcijo pogovora kliknite na: http://www.mediacija.com/transkripcija.htm.


STANDARDI ZA IZVAJANJE MEDIACIJSKIH USPOSABLJANJ

Združenje mediacijskih organizacij Slovenije - MEDIOS, v katerem je združenih več kot 24 organizacij, ki aktivno delujejo na področju mediacije, je sprejelo standarde za izvajanje mediacijskih usposabljanj članov. Kateri so glavni standardi preverite na: http://www.mediacija.com/standardi.htm.


ZAVOD RAKMO PODELIL NAZIV TRENER MEDIATORJEV PRVI GENERACIJI

V torek, 22. decembra 2009, so uspešno zaključili usposabljanje za trenerje mediatorjev štirje mediatorji. Zavod RAKMO, Zavod za razvoj kulture medosebnih odnosov in obvladovanja konfliktov se z mediacijo in izobraževanjem za mediatorje ukvarja že vrsto let, sedaj pa je razširil in okrepil ekipo trenerjev mediatorjev. Po 120-urnem usposabljanju so naziv trener mediatorjev pridobili: Ivanka Marič, dolgoletna ravnateljica, učiteljica Ksenija Lorber, vzgojiteljica Irena Borštnar in Robert Friškovec, zaporniški vikar.

Kandidati so že pred tem pridobili licenco za izvajanje mediacije  in naziv mediator pri Centru za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda RAKMO ter uspešno izvajali mediacijo. Usposabljanje za trenerje mediatorjev je vključevalo teoretični in praktični del vključno s sodelovanjem pri izvedbi usposabljanj v vlogi opazovalca, izvajanjem delov usposabljanja, supervizijskih srečanj in individualno supervizijo. Poleg tega pa so kandidati za trenerje vodili tudi seminarje na sorodnih področjih, in samostojno izvajali krajše seminarje in delavnice ter predavanja s področja mediacije.

»Usposabljanje je potekalo po skrbno načrtovanem programu in pogovoru z mentorjem. Poudarki so bili na predhodnem znanju in izvajanju mediacij. Predvsem bom kot trener prenašal pridobljena znanja na druge udeležence seminarjev, ki bodo organizirani preko Zavoda RAKMO, kakor tudi Zaporniškega vikariata. Še naprej  me bo motiviralo posebno področje mediacije med žrtvami in storilci oziroma med odgovorno in oškodovano osebo,« pravi Robert Friškovec, ki jemlje mediacijo kot sestavni del življenja. »Z njo sem se srečal pred nekaj leti, ko sem prišel na idejo, da bi se v okviru Zaporniškega vikariata izvedlo izobraževanje za delavce v zaporih,« je še pojasnil Robert.


 
 
Želim prejemati obvestila na e-pošto:
 
 

   
   
 

 

nazaj na vrh

 
   
         
         

Če opazite morebitne nepravilnosti v delovanju internetne strani, prosimo sporočite na e-mail: webmaster@rakmo.si.