Glavna stran O centru Kontakt Mediacija Usposabljanje za mediatorje Seminarji Obvladovanje konfliktov O zavodu RAKMO

 

Predstavitev projekta "Osveščanje o pomembnosti obvladovanja konfliktov"

Cilj projekta: Projekt je namenjen osveščanju glede prisotnosti konfliktov in pomembnosti konstruktivnega odzivanja nanje ter razvijanju občutljivosti in tolerance na konflikt, kot tudi strategij in tehnik konstruktivnega obvladovanja konfliktov.

Vsebina projekta:

  • Usposabljanje za izvajalce delavnic, ki bodo vodili delavnice za srednješolce oz. osnovnošolce (učitelji in študenti).
  • Izvajanje 20 urnega programa delavnic na osnovnih in srednjih šolah oz. 16 urnega programam delavnic za nižje razrede osnovne šole ali vrtce.
  • Dvodnevni seminarji za učitelje in starše
  • Predavanja o obvladovanju konfliktov s predstavitvijo projekta
  • Redna srečanja prostovoljcev
  • Zaključna refleksija

Vključitev v projekt: V projekt se lahko vključijo prostovoljci (učitelji ali študenti), ki so pripravljeni voditi delavnice na določeni osnovni ali srednji šoli. Po osnovnem usposabljanju organizirajo in vodijo skupino dijakov ali osnovnošolcev.

Obvladovanje konfliktov: Konflikti so povsod neizogibno prisotni. Od tega, kako se nanje odzivamo, je odvisno, kakšne bodo posledice. Neobvladani konflikti so lahko vir nasilja ter poslabšanja ali prekinitve odnosov. Notranje napetosti, ki jih ob nerazrešenih konfliktih doživlja posameznik, lahko prispevajo k duševnim ali psihosomatskim motnjam. Po drugi strani pa lahko, če se zavedamo prisotnosti konfliktov in če poznamo konstruktivne načine za soočanje z njimi, konflikte uporabimo kot vir osebne rasti ter izboljšanja situacije in odnosov.

Dosedanji sofinancerji projekta:

  • Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske
  • Evropska unija (ESS)
  • Ministrstvo za šolstvo in šport RS

 

Končani projekti 2004 - 2010

 

Tudi v letu 2009/2010 je bil projekt namenjen osnovnim in srednjim šolam, razširil pa se je tudi v vrtce. Usposabljanje za izvajalce delavnic, ki bodo vodili delavnice na osnovnih ali srednjih šolah, je potekalo od 17. do 21. avgusta 2009 v Celju. Na koncu usposabljanja so udeleženci lahko dobili licenco in gradivo za vodenje sklopa delavnic za dijake in učence.
S prejemom gradiva se je posameznik obvezal
, da
bo vodili 20 urni program delavnic za skupino dijakov ali učencev (oz. 16 urni program za nižje razrede osnovne šole ali vrtce) in predložil poročilo.
Za tiste, ki bodo program izvajali v nižjih razredih osnovnih šoli in vrtcih, je bila v jeseni organizirana dodatna delavnica s predstavitvijo programa prilagojenega za mlajše otroke. Predpogoj za prevzem gradiva za izvedbo programa delavnic za mlajše je bila predhodna udeležba na petdnevnem usposabljanju.

V letu 2008/2009 je bilo Usposabljanje za izvajalce delavnic o obvladovanju konfliktov predvideno od 18. do 22. avgusta 2008 na Medvedjem Brdu (pri Logatcu).

Tudi v letu 2007/2008 je bil projekt namenjen osnovnim in srednjim šolam. Usposabljanje za prostovoljce, ki bodo vodili delavnice na osnovnih ali srednjih šolah je potekalo od 13. do 17. avgusta 2007 (1. termin) in od 20. do 24. avgusta 2007 (2. termin) v Dolenjskih Toplicah. Knjižica Uvod v Razreševanje konfliktov v medosebnih odnosih je bila ponatisnjena v nakladi 2000 izvodov, poleg tega pa je izšel tudi njen angleški prevod: Introduction to Interpersonal Conflict Resolution. Za tiste, ki bodo program izvajali v nižjih razredih osnovnih šol je bila v jeseni organizirana dodatna delavnica s predstavitvijo programa prilagojenega za mlajše otroke. Delavnica je bila odprta tudi za druge udeležence, pogoj za prevzem gradiva za izvedbo programa delavnic za maljše pa je bila predhodna udeležba na petdnevnem usposabljanju.

Tudi v letu 2006/2007 je bil projekt namenjen osnovnim in srednjim šolam. Usposabljanje za prostovoljce, ki bodo vodili delavnice na osnovnih ali srednjih šolah, je potekalo od 21. do 25. avgusta 2006 v Portorožu. Na usposabljanju je bil poleg 20 urnega programa predstavljen tudi 16 urni program delavnic prirejen za nižje razrede osnovne šole.

V letu 2005/2006 se je projekt razširil tudi na višje razrede osnovne šole. Usposabljanje za prostovoljce, ki bodo vodili delavnice na osnovnih ali srednjih šolah je potekalo od 15. do 19. avgusta 2005 v Bohinju. Natisnjenih je bilo dodatnih 1000 izvodov knjižice Uvod v Razreševanje konfliktov v medosebnih odnosih. Usposabljanje in ponatis knjižice je (v okviru programa MATRA KAP) finančno podprlo Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske. Zaradi velikega odziva in premalo prostih mest na usposabljanju, je bil odprt dodatni termin od 7.-11.avgusta 2005. Poleg tega je bilo za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju organiziran še en dodatni termin usposabljanja in sicer v septembru 2005 pri čemer je bil drugi del usposabljanja 24.-25.9.2005 financiran s strani evropske unije (ESS) in Ministrstva za šolstvo in šport RS. Na podlagi udeležbe na usposabljanju in programa delavnic sta Tanja Lovše in Suzana Moder prilagodili program za nižje razrede osnovne šole.

V letu 2004/2005 je projekt zajemal srednje šole. Usposabljanje za prostovoljce je potekalo od 15. do 20. avgusta 2004 na Ptuju. Udeležili so se ga prostovoljci iz 7 srednjih šol. Poleg delavnic na srednjih šolah sta bila izvedena tudi dva seminarja za učitelje in starše in pet predavanj. V okviru projekta je bila izdana knjižica Uvod v Razreševanje konfliktov v medosebnih odnosih v 3000 izvodih. Projekt je finančno podpiralo Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.

(nazaj na vrh strani)

 

Če opazite morebitne nepravilnosti v delovanju internetne strani, prosimo sporočite na e-mail: webmaster@rakmo.si.